1. A style cloth emporium the shopkeeper measures 20% less for every metre of cloth also he marks-up goods by 20%. What is the profit percentage?

a) 50%

b) 65%

c) 75%

d) 85%

Explanation: Let CP = Rs. 100, then SP will be 120.

He gives cloth worth Rs. 80 instead of Rs. 100.

% Profit = $$ {\frac{{120 - 80}}{{80}}} \times 100 = 50\% $$

2. A traders sells two acrticles, one at a loss of 10% and another at a profit of 15% but finally there is no loss or gain. If the total sale price of these two articles is Rs. 30,000, find the difference between their cost prices:

a) Rs. 5000

b) Rs. 6000

c) Rs. 7500

d) Rs. 8500

Explanation:10% of x = 15 % of y, where x + y = 30000

$$\frac{{\text{x}}}{{\text{y}}} = \frac{{3{\text{k}}}}{{2{\text{k}}}}$$

Hence, difference = k = Rs. 6000

3. The difference between a discount 40% on Rs. 500 and two successive discounts of 30% and 10% the same amount is

a) Rs. 20

b) Rs. 10

c) Rs. 15

d) Rs. 0

Explanation: 40% discount on 500 = $$\frac{{40 \times 500}}{{100}}$$ = Rs. 200

Two successive discount 30% and 10% on 500 would be

500 ===30% discount ⇒ Rs. 350

350 ===10% discount = 315

Total discount in first case = Rs. 200

Total discount in second case = 500 - 315 = Rs. 185

difference = Rs. 15

4. A person having bought goods for Rs. 400 sells half of it at a gain of 5%, at what gain % must he sell the remainder so as to gain 20% on the whole?

a) 30%

b) 32%

c) 34%

d) 35%

Explanation: To gain 20% on whole he must sell all good for,

Rs. 400 + 20% of 400 = 480

As he get 5% gain on half of the goods i.e.

200 + 5% of 200 = 210

So required balance = 480 - 210 = 270

He must gain Rs. 70 on rest Rs. 200

% gain on remainder goods = $$\frac{{70 \times 100}}{{200}}$$ = 35%

5. Find the difference of amount if 40% discount is given on Rs. 500 and two consecutive discount 30% and 10% are given on the same amount.

a) Rs. 15

b) Rs. 0

c) Rs. 20

d) Rs. 10

Explanation: 40% discount on 500 = $$\frac{{40 \times 500}}{{100}}$$ = Rs. 200

Two successive discount on 500,

= 30% of 500 + 10% of (500 - 30% of 500)

= 150 + 10% of 350

= 150 + 35 = Rs. 185

Difference in Discount = 200 - 185 = Rs. 15

6. A man purchased the articles for Rs. 123684. He sold 60% of those at a profit of 16.66% and rest at a loss. Find the loss percentage on the remaining if the overall loss is 14%?

a) 20%

b) 30%

c) 60%

d) 66.66%

Explanation: He gets 14% of loss that means he gets 86% of CP.

Let CP be Rs. 100

60% of 100 + 16.66% of 60% of 100 + 40% of 100 - x% of 40% of 100 = 86% of 100

70 + 40X = 86

40X = 86 - 70 = 16

X = $$\frac{{16}}{{40}}$$

X = 0.4

Loss = 1 - 0.4 = 0.6 = 60%

7. A reduction of 20% in the price of sugar enables a housewife to purchase 6 kg more for Rs. 240. What is original price per kg of sugar

a) Rs. 10 per Kg

b) Rs. 8 per Kg

c) Rs. 6 per Kg

d) Rs. 5 per Kg

Explanation: Reduction in price 20% amount of sugar will increase 25%

It means,

25% = 6 Kg.

Initially, total Sugar = 6 × 4 = 24Kg.

Original price of the sugar was,

$$\frac{{240}}{{24}}$$ = Rs. 10 per kg.

8. A dishonest dealer purchases goods at 20% discount of the cost price of Rs. X and also cheats his wholesaler by getting 20% extra through false weighing, per kg. Then he marks up his goods by 80% of x, but he gives a discount of 25% besides he cheats his customer by weighing 10% less than the required. What is his overall profit percentage?

a) 125%

b) 100%

c) 98.66%

d) 120%

Explanation: Let actual cost price of an article be Rs. 1 (in place of X). Now he purchases goods worth Rs. 120 and pays Rs. 80, since 20% discount is allowed.

CP = $$\frac{{80}}{{120}} = \frac{2}{3}$$

Again, MP, SP = 135 (since 25% discount)

Thus, the trader sells goods worth Rs. 90 instead of 100g and charges Rs. 135.

Then the effective SP = $$\frac{{135}}{{90}} = \frac{3}{2}$$

$$\eqalign{ & {\text{Profit}}\,\% \cr & = {\frac{{ { {\frac{3}{2}} - {\frac{2}{3}} } }}{{\frac{2}{3}}}} \times 100 \cr & = 125\% \cr} $$

9. Hotel Aditya has 10 single AC rooms, 5 double AC rooms and 18 non AC rooms. The fixed monthly rent of hotel is 150,000. The per day maintenance cost is Rs. 100 for double AC room, Rs. 75 for single AC room and Rs. 40 for non AC room. The per day charges are Rs. 600 for double AC room, Rs. 400 for single AC room and Rs. 250 for non AC room. In April 2003, the occupancy rate of non AC room was 50%, 70% of single AC room and 40% of double AC rooms. Find the profit/loss % for that particular month.

a) 10.33% (profit)

b) 10.33% (loss)

c) 5.67% (loss)

d) 5.67% (profit)

Explanation: Maintenance,

= Rs. (100 × 5 × 30) + (75 × 10 × 30) + (40 × 18 × 30)

= 15,000 + 22,500 + 21,600

= Rs. 59,100

Total cost = 2,09,100

Amount Received,

= (9 × 250 × 30) + (7 × 400 × 30) + (2 × 600 × 30)

= 67,500 + 84,000 + 36,000

= 1, 87, 500

Loss (%)

$$\eqalign{ & = {\frac{{209100 - 187500}}{{209100}}} \times 100 \cr & = {\frac{{21600}}{{209100}}} \times 100 \cr & = 10.33\% \cr} $$

10. A bookseller procures 40 books for Rs. 3200 and sells them at a profit equal to the selling price of 8 books. What is the selling price of one dozen books, if the price of each book is same?

a) 720

b) 960

c) 1200

d) 1440

Explanation: Cost price of each book,

= $$\frac{{3200}}{{40}}$$ = Rs. 80

Selling Price of 40 books = CP of 40 books + SP of 8 books

Selling Price of 40 books - SP of 8 books = CP of 40 books

SP of 32 books = Rs. 3200

SP of 1 book = $$\frac{{3200}}{{32}}$$ = Rs. 100

Selling price of one dozen (12) book = 12 × 100 = Rs. 1200