Power Systems Questions and Answers - Inductance of One Conductor in a Group

1.Apart from the skin effect the phenomena which cause/s the non uniform distribution of the current is ____________
a) Proximity effect
b) Faraday’s effect
c) Ferranti effect
d) All of the mentioned

Answer: a
Explanation: Only the proximity effect and skin effect cause the non uniform distribution of the current.

2. Bundle conductor ______ inductance and ______ capacitance of a transmission line.
a) reduces, increases
b) increases, reduces
c) reduces, keeps constant
d) keeps constant, increases

Answer: a
Explanation: The inductance reduces by employing the bundle conductor.

3. For a transmission line, the distributed parameters is/are ____________
a) Resistance, inductance, capacitance
b) Resistance
c) Inductance, capacitance
d) None of the mentioned

Answer: a
Explanation: All R, L and C are considered distributed parameters.

4. As the frequency increases, the flux inside the conductor will ________
a) decrease
b) increase
c) be constant
d) be zero

Answer: a
Explanation: Skin effect is inversely proportional to frequency.

5. Self GMD and GMR vary with each other as __________
a) linearly
b) parabolic
c) exponential
d) none of the mentioned

Answer: d
Explanation: Because the self GMD and GMR are same quantities.

6. If the diameter of the conductor is increased then _____________
a) inductance increases
b) inductance remains unaltered
c) inductance decreases
d) inductance can’s be determined

Answer: a
Explanation: Inductance will increase

7. The per unit value of any quantity is usually given by _____________
a) (The actual value in any units)/(The base base value in same in same units)
b) (The base base value in same in same units)/(The actual value in any units)
c) The actual value in any units* The actual value in any units
d) 1/(The base base value)

Answer: a
Explanation: The per unit value is given as (The actual value in any units)/(The base base value in same in same units).

8. If Xa is the armature reactance of a synchronous machine and Xl is the leakage reactance of the same machine, then the synchronous reactance is ____________
a) Xa+Xl
b) ½(Xa)
c) 1/2(Xa+Xl)
d) None of the mentioned

Answer: a
Explanation: Xs = Xa+Xl

9. A large bus system whose voltage and frequency remain constant independent of the power exchange between the synchronous machine and the bus is called ________________
a) infinite bus
b) load bus
c) generator bus
d) cannot be determined

Answer: a
Explanation: It is infinite bus.

10. In a three phase system the three-phase fault MVA is always higher than the LG fault MVA at a bus.
a) True
b) False

Answer: a
Explanation: Yes, at the bus three phase system the three-phase fault MVA is always higher than the LG fault.