Soil Mechanics Questions and Answers - The Jodhpur Permeameter

1. The constant head permeability test is used for __________?
a) Fine-grained soil
b) Coarse-grained soil
c) Clay soil
d) Saturated soil

Answer: b
Explanation: Coarse-grained soil, for which a reasonable discharge can be collected in a given time, is used in constant test.

2. The laboratory observation falling head test consist of measurements of ____________
a) h1 at an interval of t1 and h2 at an interval of t2
b) Only t1 and t2
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

Answer: a
Explanation: The laboratory measurement of falling head permeability test consists of measurement of the heads h1 and h2 at two chosen time intervals t1 and t2.

3. Which of the following tubes are used in the constant head test?
a) Inlet tube
b) Overflow tube
c) Outlet tube
d) All of the mentioned

Answer: d
Explanation: The constant head test apparatus consists of three tubes: the inlet tube, the overflow tube and outlet tube.

4. In falling head permeability test, change in the head at a time interval dt is denoted as ___________
a) dh
b) -dh
c) h
d) -h

Answer: b
Explanation: -dh is used to denote a change in a smaller time interval dt, the minus sign has been used since h decreases as t increases.

5. The Jodhpur permeameter, was designed by ___________
a) Louden
b) Kozney
c) Alam Singh
d) Poiseullie’s

Answer: c
Explanation: The Jodhpur permeameter was designed and developed by Dr. Alam Singh in 1958, at the soil engineering laboratory of M.B.M Engineering College, Jodhpur.

6. The Jodhpur permeameter apparatus is, meant for studying _________
a) Permeability characteristics
b) Coefficient of permeability
c) Capillary rise
d) All of the mentioned

Answer: a
Explanation: The apparatus is meant for studying the permeability characteristics of all types of soil samples under different conditions of laboratory as well as field.

7. Which of the following permeability test, can be done in Jodhpur permeameter?
a) Falling head test and Constant head test
b) Pumping-out test
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

Answer: a
Explanation: In Jodhpur permeameter, both falling head and constant head test can be performed on remolded as well as undisturbed specimens.

8. The Remoulded specimen in Jodhpur Permeameter, can be prepared by ___________
a) Static compaction and Dynamic compaction
b) Tensile compaction
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

Answer: a
Explanation: The remoulded specimen can be prepared either by static compaction, or b dynamic compaction, at the desired density.

9. What is the diameter of the permeameter mould (i.e. Cylinder), used in Jodhpur permeameter?
a) 79.8 mm
b) 50 mm
c) 300 mm
d) 60 mm

Answer: a
Explanation: The permeameter mould which is a cylinder has an internal capacity 300 ml, 50 cm2 cross-sectional area, and diameter of 79.8 mm and a 6 cm height.

10. Which of the following tools is not used in static compaction?
a) Split collar
b) Perforated plate
c) DRT
d) Top cap

Answer: c
Explanation: The DRT tool (Dynamic Ramming tool) is used for compaction in the Jodhpur mini compactor test.