Soil Mechanics Questions and Answers - The Capillarity-Permeability Test

1. If permeability at proctor’s maximum dry density is required, which of the following method can be used?
a) Jodhpur mini compactor test
b) Proctor test
c) Compaction in permeameter
d) All of the mentioned

Answer: d
Explanation: If permeability at proctor’s maximum dry density and at a moulding water content equal to the optimum value is required, first the maximum dry density and optimum water content is required is determined which can be done using Jodhpur mini compactor test, proctor test or by compaction in permeameter mould itself.

2. The specimen in permeameter is compacted dynamically using___________
a) DRT
b) Split collar
c) Rod temper
d) Core cutter

Answer: c
Explanation: When compacting the specimen dynamically, rod temper is used. The wet soil of pre-calculated quantity in the specimen is compacted in to mould by means of the rod temper in two or three layers.

3. The permeameter assembly is placed in ____________ of the Jodhpur permeameter apparatus.
a) Bottom tank
b) Top of cylinder
c) Below the top plate
d) None of the mentioned

Answer: a
Explanation: The permeameter assembly is placed in the bottom tank having a water outlet which permits control of water level.

4. The capillarity-permeability test may be also called as ___________
a) Vertical capillarity test
b) Horizontal capillarity test
c) Capillary test
d) Coefficient of permeability test

Answer: b
Explanation: The apparatus used in capillary-permeability test is horizontal; hence it can be also called as horizontal capillarity test.

5. The capillary-permeability test, is used to determine ___________
a) Coefficient of permeability and Capillary test
b) Degree of saturation
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

Answer: a
Explanation: The capillarity-permeability test or the horizontal capillarity test is used to determine the coefficient of permeability K as well as the capillarity test hc of the soil sample.

6. The bedding planes of soil layers in soil mass may be __________
a) Horizontal
b) Vertical
c) Inclined
d) All of the mentioned

Answer: d
Explanation: In nature, soil may consist of several layers deposited one above the other. Their bedding planes may be horizontal, inclined or vertical.

7. Each layer of soil layer has its own value of ___________
a) Degree of saturation
b) Coefficient of permeability
c) Capillary head
d) All of the mentioned

Answer: b
Explanation: Since layer of soil is assumed to be homogeneous and isotropic, each layer has its own value of coefficient of permeability.

8. The average permeability of soil deposits depends on __________
a) Direction of flow
b) Coefficient of permeability
c) Moisture content
d) Saturation of the soil

Answer: a
Explanation: The average permeability of the whole soil deposit will depend upon the direction of flow with relation to the direction of bedding planes.

9. The degree of saturation in capillarity-permeability test can be found out by ___________
a) Known dry mass of soil
b) Taking wet mass of soil
c) Finding the porosity
d) All of the mentioned

Answer: b
Explanation: The degree of saturation can be found out by taking the wet mass of the soil sample at the end of the test.

10. The saturation in capillary-permeability is assumed to be ___________ percentage.
a) 0
b) 50
c) 75
d) 100

Answer: d
Explanation: The saturation is assumed to be 100 % so that the formula nvs=Ki is derived from Darcy’s law.