Hydraulic Machines Questions and Answers - Constant Head Curves Part-2

1. Which among the following is not a type of curve?
a) Logarithimic curve
b) Straight curve
c) Pressure vs power
d) Efficiency vs speed

Answer: c
Explanation: Pressure vs power is not a characteristic curve that determines the overall efficiency of the turbine. This relation does not exist.

2. The inlet passage of water entry is controlled by ________
a) Head race
b) Gate
c) Tail race
d) Pump

Answer: b
Explanation: The inlet passage of water entry is controlled by the gate opening. The gate opening is an opening that sends only a percentage of fluid through the inlet passages for water to enter to the turbine.

3. Overall efficiency vs what is drawn to determine the turbine performance?.
a) Unit Discharge
b) Unit speed
c) Unit power
d) Unit pressure

Answer: b
Explanation: One of the graphs to determine the performance of the turbine is overall efficiency vs the unit speed of the turbine. Unit speed is a speed of the fluid flow from inlet to the outlet of the turbine.

4. Constant discharge takes place due to _______
a) Unit Discharge
b) Unit speed
c) Unit power
d) Unit pressure

Answer: b
Explanation: Unit discharge is directly proportional to the discharge of fluid in the turbine. Unit discharge is the discharge through the turbine when the head of the turbine is unity. Unit discharge is one of the major unit quantities that determine the overall efficiency of the turbine.

5. All the characteristic curves are drawn with respect to __________
a) Unit Discharge
b) Unit speed
c) Unit power
d) Unit pressure

Answer: b
Explanation: All the characteristic curves that specify different parameters in a turbine are drawn with respect to its unit speed. Unit discharge, unit power and overall efficiency vs the unit speed is drawn.

6. Constant head curves are also called as _______
a) Head race curves
b) Tail race curves
c) Main characteristic curves
d) Impeller curves

Answer: c
Explanation: Constant head curves are also called as main characteristic curves. It helps in determining the overall efficiency of the turbine by drawing curves with different set of parameters that play a major role in determining the performance of the turbine.

7. In constant speed curves, the speed is kept a constant varying its head.
a) true
b) false

Answer: a
Explanation: Constant speed curves are also called as operating characteristic curves. It helps in determining the overall efficiency of the turbine by drawing curves with different set of parameters that play a major role in determining the performance of the turbine.

8. In all the characteristic curves, the overall efficiency is aimed at the maximum value
a) true
b) false

Answer: a
Explanation: Yes, In all the characteristic curves, the overall efficiency is aimed at the maximum value. It helps in determining the overall efficiency of the turbine by drawing curves with different set of parameters that play a major role in determining the performance of the turbine.

9. Constant efficiency curves are plotted using _______?
a) Constant head curves
b) Constant speed curves
c) Main characteristic curves
d) Constant speed and constant head

Answer: d
Explanation: Constant efficiency curves are plotted using both Constant speed and constant head. Constant efficiency curves are also called as Muschel curves. It helps in determining the overall efficiency of the turbine by drawing curves with different set of parameters that play a major role in determining the performance of the turbine.

10. Constant speed curves are also called as _______
a) Main characteristic curves
b) Turbine curves
c) Tail race curves
d) Impeller curves

Answer: c
Explanation: Constant speed curves are also called as main characteristic curves. It helps in determining the overall efficiency of the turbine by drawing curves with different set of parameters that play a major role in determining the performance of the turbine.