Hydraulic Machines Questions and Answers - Governing of Turbines Part-1

1. The approximate value of the constant speed curve is given by ratio of _______
a) dy/dp
b) dx/dp
c) dt/dx
d) dt/dy

Answer: a
Explanation: The approximate value of the constant speed curve is given by ratio of dy/dp. It helps in determining the overall efficiency of the turbine by drawing curves with different set of parameters that play a major role in determining the performance of the turbine .

2. In constant speed curves, the velocity is kept a constant varying its head.
a) true
b) false

Answer: b
Explanation: Constant speed curves are also called as operating characteristic curves. It helps in determining the overall efficiency of the turbine by drawing curves with different set of parameters that play a major role in determining the performance of the turbine.

3. The performance of a characteristic curve is kept at a high value.
a) true
b) false

Answer: a
Explanation: Yes, In all the characteristic curves, the performance is aimed at the maximum value. It helps in determining the overall efficiency of the turbine by drawing curves with different set of parameters that play a major role in determining the performance of the turbine.

4. In nozzle governing, the flow rate of steam is regulated by _________
a) Nozzles
b) Pumping
c) Drafting
d) Intercooling

Answer: a
Explanation: The process of controlling the flow rate of a substance is called as governing. It is done by maintaining the speed of rotation at a constant rate. In nozzle governing, the flow rate of steam is regulated by nozzles.

5. The flow rate of steam is controlled by regulating the _______?
a) Steam
b) Pressure
c) Temperature
d) Speed

Answer: b
Explanation: The process of controlling the flow rate is called as governing. It is done to maintain its speed at a constant rate during rotation of the turbine rotor. The flow rate of steam is controlled by regulating the pressure.

6. The main function of nozzle is to __________
a) Varying temperatures
b) Pressure variation
c) Load variations
d) Heat variations

Answer: b
Explanation: The main function of nozzle is to vary the pressure of fluid passing through the nozzle. It is done by opening and shutting the sets of nozzles. Thus, its main function is to regulate pressure of the fluid.

7. What is primary objective of steam turbine governing?
a) Maintain constant speed
b) Maintain constant pressure
c) Maintain constant temperature
d) Maintain constant expansion

Answer: a
Explanation: The primary objective of steam turbine governing is to maintain a constant speed at varying loads. That means, irrespective of the load that is developed in the turbine, the speed remains a constant.

8. What is the purpose of a steam turbine governing?
a) Controls speed
b) Controls flow rate
c) Controls volume
d) Controls discharge

Answer: b
Explanation: The main purpose of the steam turbine governing is to control the flow rate of steam in the turbine. It also helps in regulating the load that is developed.

9. Which among the following control the flow rate?
a) Valve
b) Pump
c) Head
d) Tank pipe

Answer: a
Explanation: Flow rate of the tank is controlled by the valve. The actuation of individual valve closes. This corresponds to the set of nozzle thereby controlling the actual flow rate of the fluid passing through the valve.

10. The advantage of nozzle governing is that no regulating pressure is applied.
a) true
b) false

Answer: a
Explanation: The advantage of nozzle governing is that no regulating pressure is applied. The actuation of individual valve closes the corresponding set of nozzle. Thus, controlling the flow rate.