Hydraulic Machines Questions and Answers - Main Parts of Centrifugal Pumps

1. The inlet passage of centrifugal pump is controlled by ________
a) Gate
b) Head race
c) Turbine
d) Pump

Answer: a
Explanation: The inlet passage of water entry is controlled by the gate opening. The gate opening is an opening that sends only a percentage of fluid through the inlet passages for water to enter to the turbine.

2. Absolute exit velocity in a pump is denoted as ______
a) c2
b) v2
c) p2
d) w2

Answer: a
Explanation: Absolute exit velocity in a pump is denoted as ‘c2’.

3. Gear pumps are used to transport ________
a) Pressure
b) Speed
c) Power
d) Fluid

Answer: d
Explanation: Gear pumps are used to transport fluids. They transport fluids by conversion of energies. A gear pump uses meshing of gears. This meshing is done to pump fluid by displacement. Gear pumps are widely used in chemical installations.

4. Vertical Centrifugal pumps are also called as _________
a) Cantilever pumps
b) Hydrodynamic pump
c) Mechanical pump
d) Hydroelectric pump

Answer: a
Explanation: Vertical Centrifugal pumps are also called as cantilever pumps.

5. With the increase in load, Energy in the turbine________
a) Decreases
b) Increases
c) Remains same
d) Independent

Answer: a
Explanation: When there is an increase in the load, the energy in the turbine is drained off. Thus, to increase the energy, the by pass valve is opened to increase the amount of fresh steam entry. This increases the energy in the turbine.

6. The rotational kinetic energy comes from ______
a) Engine motor
b) Pump
c) Tank
d) Draft tube

Answer: a
Explanation: Centrifugal pumps transport fluids by converting rotational Kinetic energy to hydrodynamic energy. The rotational kinetic energy comes from engine or electrical motor.

7. When the balancing of the turbine is disturbed, we use ________
a) Throttle governing
b) Steam governing
c) Nozzle governing
d) Emergency governing

Answer: d
Explanation: When the balancing of the turbine is disturbed, we use emergency governing. These governors come into action only when there are emergencies in the turbine.

8. Gear pumps are ___________
a) Tangential flow pumps
b) Positive displacement pumps
c) Negative displacement pumps
d) Radial pumps

Answer: a
Explanation: Gear pumps are positive displacement pumps or fixed displacement pumps. This means that they pump at a constant amount of fluid each revolution.

9. The fluid gains _________ while passing through the impeller.
a) Velocity
b) Pressure
c) Temperature
d) Velocity and pressure

Answer: d
Explanation: The fluid gains both velocity and pressure while passing through the impeller. Centrifugal pump is a turbomachinery. Turbomachines are machines that transfer energy between a rotor and a fluid, including both turbines and compressors.

10. Euler developed the head pressure equation in centrifugal pumps.
a) true
b) false

Answer: a
Explanation: Centrifugal pumps are used to transport fluids. They transport fluids by conversion of energies. Centrifugal pumps transport fluids by converting rotational Kinetic energy to hydrodynamic energy. Euler developed the head pressure equation in centrifugal pumps.