Hydraulic Machines MCQ - Governing of Turbines Part-2

1. During the steam turbine governing, what remains a constant?
a) Speed of rotation
b) Flow rate
c) Pump head
d) Volume of fluid

Answer: a
Explanation: During the steam turbine governing the speed of rotation remains a constant. The main purpose of the steam turbine governing is to control the flow rate of steam in the turbine. It also helps in regulating the load that is developed.

2. When do we apply by pass governing
a) When turbine is overloaded
b) When Unit speed decreases
c) When Unit power increases
d) When Unit pressure decreases

Answer: a
Explanation: The main purpose of by pass governing is taken into full action when the turbine is overloaded for short durations. This happens occasionally in the working of the turbine. During this, a bypass valve is used.

3. When bypass valve is opened to ______.
a) Increase Pressure
b) Increase Unit speed
c) Increase Unit power
d) Increase the amount of fresh steam

Answer: d
Explanation: When a by pass valve is opened, a fresh steam is introduced into the turbine, thereby increasing the amount of fresh steam. The main purpose of by pass governing is taken into full action when the turbine is overloaded for short durations.

4. What is the unit of steam rate?
a) kg
b) kg/m
c) kg/kWh
d) N/m

Answer: c
Explanation: The unit of stream is equal to kg/kWh. In the process of throttle governing, it is denoted by the symbol ‘a’. The variation of the steam consumption rate with the turbine load during governing is linear.

5. With the increase in load, Energy in the turbine ________
a) Decreases
b) Increases
c) Remains same
d) Independent

Answer: a
Explanation: When there is an increase in the load, the energy in the turbine is drained off. Thus, to increase the energy, the by pass valve is opened to increase the amount of fresh steam entry. This increases the energy in the turbine.

6. Combination governing involves usage of two or more governing
a) true
b) false

Answer: a
Explanation: Yes, Combination governing involves usage of two or more governing. Most usage is the by pass and the nozzle governing as they tend to match the load on the turbine. Thus, increasing its efficiency.

7. When the mechanical speed of the shaft increases beyond 110 percent, we use _________
a) Throttle governing
b) Steam governing
c) Nozzle governing
d) Emergency governing

Answer: d
Explanation: When the mechanical speed of the shaft increases beyond 110 percent, we use emergency governing. These governors come into action only when there are emergencies in the turbine.

8. When the balancing of the turbine is disturbed, we use ________
a) Throttle governing
b) Steam governing
c) Nozzle governing
d) Emergency governing

Answer: d
Explanation: When the balancing of the turbine is disturbed, we use emergency governing. These governors come into action only when there are emergencies in the turbine.

9. Centrifugal pump is a_________
a) Turbomachinery
b) Flow regulating device
c) Drafting device
d) Intercooling device

Answer: a
Explanation: Centrifugal pump is a turbomachinery. Turbomachines are machines that transfer energy between a rotor and a fluid, including both turbines and compressors. It is a mechanical device.

10. Turbomachines work under ________..
a) Newtons first law
b) Newtons second law
c) Newtons third law
d) Kepler’s law

Answer: b
Explanation: Turbomachines work under Newtons second law. Centrifugal pump is a turbomachinery. Turbomachines are machines that transfer energy between a rotor and a fluid, including both turbines and compressors. It is a mechanical device.