Hydraulic Machines MCQ - Centrifugal Pumps Part-2

1. The rotational kinetic energy comes from ______
a) Engine motor
b) Pump
c) Tank
d) Draft tube

Answer: a
Explanation: Centrifugal pumps transport fluids by converting rotational Kinetic energy to hydrodynamic energy. The rotational kinetic energy comes from engine or electrical motor.

2. When the balancing of the turbine is disturbed, we use ________
a) Throttle governing
b) Steam governing
c) Nozzle governing
d) Emergency governing

Answer: d
Explanation: When the balancing of the turbine is disturbed, we use emergency governing. These governors come into action only when there are emergencies in the turbine.

3. The fluid coming into the centrifugal pump is accelerated by ________
a) Throttle
b) Impeller
c) Nozzle
d) Governor

Answer: b
Explanation: The fluid coming into the centrifugal pump is accelerated by an impeller. The fluid enters the pump along a radially outward direction into the diffuser or a volute chamber.

4. A gear pump uses ___________
a) Petrochemical pumps
b) Meshing of gears
c) Froth pumps
d) Airlift pumps

Answer: b
Explanation: A gear pump uses meshing of gears. This meshing is done to pump fluid by displacement. Gear pumps are widely used in chemical installations.

5. The fundamental significance of all the turbomachinery is _______
a) Conservation of momentum
b) Conservation of mass
c) Conservation of heat
d) Conservation of speed

Answer: a
Explanation: The fundamental significance of all the turbomachinery is the conservation of momentum. It plays an important role in various turbomachinery.

6. The most common pump used for hydraulic fluid power application is __________
a) Centrifugal pumps
b) Gear pump
c) Froth pumps
d) Airlift pumps

Answer: b
Explanation: The most common pump used for hydraulic fluid power application is gear pump. A gear pump uses meshing of gears. This meshing is done to pump fluid by displacement. Gear pumps are widely used in chemical installations.

7. The change of angular momentum in a pump is equal to the _________
a) Sum of speeds
b) Sum of individual momentum
c) Sum of temperatures
d) Sum of energy transferred from a body

Answer: b
Explanation: The change of angular momentum in a pump is equal to the sum of individual momentum.

8. Conservation of angular momentum is described by _______
a) Newtons equation
b) Euler’s equation
c) Rutherford’s equation
d) Maxim equation

Answer: b
Explanation: Conservation of angular momentum is described by Euler’s equation. It states that the change of angular momentum in a pump is equal to the sum of individual momentum.

9. Gear pumps are mainly used in chemical installations because they pump ________
a) High viscosity fluids
b) High density fluids
c) High pressure fluids
d) High temperature fluids

Answer: a
Explanation: Gear pumps are mainly used in chemical installations because they pump high viscosity fluids. They use two external spur gears for this purpose.

10. Gear pumps convert rotational kinetic energy to hydrodynamic energy.
a) true
b) false

Answer: a
Explanation: Gear pumps are used to transport fluids. They transport fluids by conversion of energies. Gear pumps transport fluids by converting rotational Kinetic energy to hydrodynamic energy.